Dagens illustration (feat. rött bläck)

 

Välkommen till ännu ett avsnitt av "Anna försöker beskriva sin passion för specifika konsttillbehör som förbättrar hennes liv". Dagens ämne: Rött bläck.

Jag försökte länge använda svart bläck till mina illustrationer men blev aldrig riktigt nöjd. Det svarta liksom sög livet ut mina illustrationer för det fick alla andra färger att se så svaga och menlösa ut. Men alltså rött bläck. Ahhhh! Det gör linjerna så saturerade och gör sig så fint till pastellfärger.

End of rant, ha en fin lördag!

 

20.02.2016 kl. 14:09

tredje februari

En liten skiss dagen till ära. Kan jag bara få uttrycka min kärlek för mina nya Faber Castell Polychromos pennor? Jag. Älskar. Dem. Så. Mycket. Ibland brukar jag undra om jag faktiskt gett mig in i rätt bransch, men då går jag bara in i en konstaffär och ser på pennor, färger och papper och inser att det inte finns något annat på denna jord som gör mig så passionerad. Ja, papper är min passion. Känna på papper. Lukta på papper. Känna ännu mera på papper. Släta papper. Texturerade papper. Ahh, papper.

 

03.02.2016 kl. 12:47

Blad, blad & blad

 

Har upptäckt bästa sortens terapi: att måla växter. Helst skulle jag göra det varje dag från nio till tre. Kan vi göra detta till ett legitimerat yrke? Anna Lolax, 23, bladmålare.

(Psst, min superfina katt-penal är från haim design och jag älskar den mer än livet! Typ. Nästan.)

 

27.01.2016 kl. 14:36

Skogsmulle

 

Nämen, hejsan! Här har det varit skamligt tomt den senaste månaden. Jag tog ett oplanerat jullov från bloggen och har bara ätit, myst och inte alls spenderat lika mycket tid på datorn som jag brukar. Men det betyder även att jag har flera illustrationer på lager så fr.o.m. nu skall jag försöka hålla ett någorlunda jämt flöde med inlägg!

Denna illustration är inspirerad av underbara Moonrise Kingdom och alla Studio Ghilbli filmer jag sett under åren. Ni vet den där känslan när man var liten och gick ut i naturen och allt var så fascinerande. Varje litet kryp och blad hade en historia att berätta. Möjligheterna var oändliga. Det är något jag hoppas jag alltid kommer ha kvar och ta med mig genom hela mitt vuxna liv, känslan när du ser på omgivningen runtomkring dig och kan se magin som finns i allt. Så länge jag har det kommer inspirationen aldrig ta slut.

 

15.01.2016 kl. 18:38

Glädje är ...

 

 

... när julmusiken spelar, glöggen är go' och kodningen funkar som den ska!

 

08.12.2015 kl. 20:13

Det här med att vara zen...

 

... ibland lyckas man, ibland tänker man på mat. Oftast tänker jag på mat. Mmmh, mat.

04.12.2015 kl. 14:02

Att låta penseln tala

 

"Växa", mockup

 

Målade om en digital illustration jag gjorde för någon månad sedan i Frankrikes färger. Lite av mitt eget sätt att ventliera när inga ord räcker till. Känner otrolig sorg för alla liv som släckts.
Är tacksam för vänner och bekanta som är i säkerhet. Hoppas på att kärleken övervinner hatet.

Länge leve Paris, världen och mänskligheten.

14.11.2015 kl. 20:24

Frukost & Feministlistan

 

Nu har det varit tomt på bloggen alldeles för länge så i morse satte jag mig ner med min frukostgröt och fyllde i denna trevliga lista jag hittade på ratatas sida! Tydligen tycker jag även väldigt mycket om att fotografera min frukost... ska försöka bjussa på en illustration i nästa inlägg.

 

1. Det här är feminism för mig…

Feminism för mig är otroligt stort och brett. Blir nästan överväldigad av denna fråga för jag vet inte ens var jag skall börja. Feminism för mig är en kamp för jämlikhet, att ifrågasätta den inbyggda struktur som gör att ett jämlikt samhälle inte är möjligt idag. Sexuellt våld, objektifiering, underrepresentation, tanken om att maskulinitet är styrka och makt medan kvinnlighet är svaghet och överkänslighet.


2. Det här är feminism inte för mig…

manshat, strävan efter ett matriarkat och inte heller att döma andra kvinnor för delas val att delta i traditionella kvinnoroller.


3. Jag började kalla mig feminist när jag var…

runt 19-20, det var vid tiden när jag flyttade till Jakobstad för att studera och träffade många människor som diskuterade feminism och jag fick se en helt ny sida av rörelsen. Iställe för att lyssna på vad media lärt mig om feminism började jag istället läsa själv om ämnet och skapa min egen uppfattning.


4. Det här tänkte jag om feminismen innan jag själv började inse att jag nog var en del av den…

Tyvärr var jag nog en av dem som tyckte att feminism var extremt. Kvinnor som brände bh:ar, som läste för mycket in i allt, som skapade problem där det inte fanns några. Detta var den uppfattning jag lärde mig från världen utifrån utan att själv ha läst på om ämnet över huvud taget.


5. De vanligaste motargumenten jag stöter på som feminist är…

"Vi lever redan i ett jämlikt samhälle, feminism behövs inte längre", "Löneskillnader är påhittade", "Feminister vill inte ha jämlikhet, du borde bli ekvalist". Får jag bara säga nej, nej och nej?


6. Det svåraste med att vara feminist tycker jag är…

att du plötsligt ser sexism överallt. Tv, media, folk runtomkring dig. Det är fan överallt. Saker du tidigare gillade är inte lika lockande längre; klädesmärket med sexistisk reklam vill man inte handla från längre, tidningarna du förut läste innehåller plötsligt bara vikthets och artiklar om hur du skall vara som kvinna för att locka en man, intervjuer med kvinnliga skådesspelare går inte att kolla för de är så ensidiga, utseendefixerade och ytliga. Och detta är ju bara "i-landsproblemen". Att se nyhetsartiklar om kvinnor som blivit knivhuggna för att de sagt "nej" åt en man, transsexuella personer som blir misshandlade för att de går in på en snabbmatsrestaurang, kvinnor som faller offer för mäns våldsamma sexuella fantasier, kvinnor av färg och i u-länder som nekas otroligt flera rättigheter än mig som vit kvinna som bor i Finland.


7. Här är en lista på fem av mina främsta feministiska förebilder

Jag vet att jag kommer se tillbaka på detta om någon timme och komma ihåg flera personer jag glömt men här är de jag tänker på from the top of my head:

Amy Poehler - för hon är min drottning och hennes bok "Yes Please" är underbart ärlig, rolig och ber inte om ursäkt för något.

Akila Hughes - en youtuber som diskuterar väldigt mycket rasism och sexism i hennes videor, ofta på ett sarkastiskt och humoristiskt sätt. Hon diskuterar även intersektionalitet inom feminism.

Chimamanda Ngozi Adichie - hennes Ted talk är något av ett måste att se, djupt, väckande och inspirerande. Talar för vad feminism verkligen handlar om.

Amy Schumer - alltså jag uppskattar en kvinna som kan visa att tjejer tamejfan visst kan vara roliga och ha en framgångsrik karriär som komiker. Dessutom nu för tiden väldigt body positive och utmanar sjuka skönhetsideal.

Clara Henry - äh, hon e bara så skön. Mensdrottningen. Älskar människor som pratar om saker som är så naturligt som det bara blir men endå av någon orsak blivit så otroligt tabubelagt.


8. Den viktigaste feministiska frågan för mig är…

Det finns nog inte bara en, men att alla skall inkluderas i feminism och att på något sätt bryta den sociala struktur som gör att kvinnor har blivit så underlägsna och underrepresenterade.


9. Så syns feminismen i min vardag

På många små sätt. Jag skrattar inte längre åt sexistiska skämt för att vara artig, jag dömer inte längre någon kvinna för vad hon har på sig eller hur hennes kropp ser ut, jag kritiskt granskar omedvetet allt jag ser och tydlig sexism i media flyter inte längre förbi mig. Jag snappar upp den skiten kvickare för varje år som går! Jag har även blivit snällare mot mig själv och inser att jag inte kan vara perfekt och det är inte meningen jag skall vara det heller, det är en resa jag fortfarande gör som växer lite för varje dag.


10. Här är tre skitbra boktips som på ett eller annat sätt handlar om feminism

Här skäms jag lite för jag har inte läst så mycket feministisk literatur. Det har blivit mest intervjuer och artiklar på nätet för min del. Om någon har några bra boktips tas de mer än gärna emot! Men i alla fall Amy Poehlers "Yes Please", Lena Dunhams "Not that kind of girl". Tyvärr är det ju endast vita, cis feminister så här ser jag det är dags att utöka.

04.11.2015 kl. 15:01

Fräsch & Fräschare

 

Så här har min morgon sett ut varje dag denna höstlovsvecka: Fresh Prince och smoothie bowls. Får sån nostalgi av att se Fresh Prince of Bel Air igen. Bästa möjliga sätt att starta dagen.
 
På dagens schema står en utmaning. Jag skall börja designa och koda min första hemsida. Som jag ser det kan detta sluta på endast ett av två sätt:
1) Jag stiger ur denna utmaning som en ny människa. Den sortens människa som kan kommunicera i html och css. Jag tänker mig en mer muskulös Anna (från mitt frenetiska hackande på tangentbordet) med tindrande ögon, redo att möta världen med sin nyfunna talang.
Eller 2) Jag inser att jag tagit mig vatten över huvudet. Inte ens en kanna vatten utan mer i jämförelse med en tsunamivåg. Istället för Super-Anna från exempel 1 kommer jag troligen bli utbränd, flintskallig och möjligtvis helt tokig.
 
Håll tummarna, för nu installerar jag wordpress.

 

 

15.10.2015 kl. 14:19

Spice up your life.

 

Här är en upplevelse jag hade under en middag på Indian Garden i Stockholm denna sommar med min syster och hennes sambo. Naiv som jag är valde jag en rätt som lät mild, men ack så fel jag hade för mina klena, finländska smaklökar hade inte en chans. Istället för en underbar kulinarisk upplevelse blev det mer en misslyckad version av Spice Girls "Spice up your life".
 

 

04.10.2015 kl. 14:12

Ett inlägg, flera ord.

 

Hej hallå! Nu är det dags att prova på den här blogg-grejen. Jag har testat många olika bloggportaler förut men ingen har fastnat, men med ratata känns det som att jag äntligen hittat "the one".

Lite om mig så du som läser detta vet vad du kan vänta dig av denna blogg:
Jag bor just nu i Jakobstad där jag studerar Grafisk Design för mitt fjärde (och sista!!) år. Jag älskar att illustrera och måla och det kommer troligen ta upp majoriteten av min blogg, men även artsy-fartsy bilder från min vardag och en och annan rant om aktuella ämnen och saker som surrar runt i mitt non-stop tänkande huvud. Till mina talanger hör att äta bröd i sjukliga mängder, se på så många serier som bara fysiskt möjligt på en och samma gång, rappa till Macklemores "Thriftshop" och så det där med att rita då men det är inte lika viktigt.
Hoppas det låter åtminstone lite intressant så kanske vi ses snart igen då!

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/14791103/?claim=52v4ngwqrps">Följ min blogg med Bloglovin</a>

28.09.2015 kl. 19:04
 
 
Anna, 24, Jakobstad
Jag är en lång, knasig filur som just nu jobbar som frilansande designer och drömmer om att bli illustratör på fulltid. Älskar katter, film, spel och allt mintgrönt. Inspireras av naturen, människor och en obotlig barndomsnostalgi 

 

Instagram

@annalolax

 

Bloglovin'

Follow

 

 

Kategorier

Senaste kommentarer

10.05, 18:59Nonspiration av Veronica
04.05, 21:12Nonspiration av Daniella
18.01, 20:47Happy Bodies av Fanny
08.07, 20:17Bilrutten av Martin
03.07, 21:21Bilrutten av Isabelle