Frukost & Feministlistan

04.11.2015 kl. 15:01

 

Nu har det varit tomt på bloggen alldeles för länge så i morse satte jag mig ner med min frukostgröt och fyllde i denna trevliga lista jag hittade på ratatas sida! Tydligen tycker jag även väldigt mycket om att fotografera min frukost... ska försöka bjussa på en illustration i nästa inlägg.

 

1. Det här är feminism för mig…

Feminism för mig är otroligt stort och brett. Blir nästan överväldigad av denna fråga för jag vet inte ens var jag skall börja. Feminism för mig är en kamp för jämlikhet, att ifrågasätta den inbyggda struktur som gör att ett jämlikt samhälle inte är möjligt idag. Sexuellt våld, objektifiering, underrepresentation, tanken om att maskulinitet är styrka och makt medan kvinnlighet är svaghet och överkänslighet.


2. Det här är feminism inte för mig…

manshat, strävan efter ett matriarkat och inte heller att döma andra kvinnor för delas val att delta i traditionella kvinnoroller.


3. Jag började kalla mig feminist när jag var…

runt 19-20, det var vid tiden när jag flyttade till Jakobstad för att studera och träffade många människor som diskuterade feminism och jag fick se en helt ny sida av rörelsen. Iställe för att lyssna på vad media lärt mig om feminism började jag istället läsa själv om ämnet och skapa min egen uppfattning.


4. Det här tänkte jag om feminismen innan jag själv började inse att jag nog var en del av den…

Tyvärr var jag nog en av dem som tyckte att feminism var extremt. Kvinnor som brände bh:ar, som läste för mycket in i allt, som skapade problem där det inte fanns några. Detta var den uppfattning jag lärde mig från världen utifrån utan att själv ha läst på om ämnet över huvud taget.


5. De vanligaste motargumenten jag stöter på som feminist är…

"Vi lever redan i ett jämlikt samhälle, feminism behövs inte längre", "Löneskillnader är påhittade", "Feminister vill inte ha jämlikhet, du borde bli ekvalist". Får jag bara säga nej, nej och nej?


6. Det svåraste med att vara feminist tycker jag är…

att du plötsligt ser sexism överallt. Tv, media, folk runtomkring dig. Det är fan överallt. Saker du tidigare gillade är inte lika lockande längre; klädesmärket med sexistisk reklam vill man inte handla från längre, tidningarna du förut läste innehåller plötsligt bara vikthets och artiklar om hur du skall vara som kvinna för att locka en man, intervjuer med kvinnliga skådesspelare går inte att kolla för de är så ensidiga, utseendefixerade och ytliga. Och detta är ju bara "i-landsproblemen". Att se nyhetsartiklar om kvinnor som blivit knivhuggna för att de sagt "nej" åt en man, transsexuella personer som blir misshandlade för att de går in på en snabbmatsrestaurang, kvinnor som faller offer för mäns våldsamma sexuella fantasier, kvinnor av färg och i u-länder som nekas otroligt flera rättigheter än mig som vit kvinna som bor i Finland.


7. Här är en lista på fem av mina främsta feministiska förebilder

Jag vet att jag kommer se tillbaka på detta om någon timme och komma ihåg flera personer jag glömt men här är de jag tänker på from the top of my head:

Amy Poehler - för hon är min drottning och hennes bok "Yes Please" är underbart ärlig, rolig och ber inte om ursäkt för något.

Akila Hughes - en youtuber som diskuterar väldigt mycket rasism och sexism i hennes videor, ofta på ett sarkastiskt och humoristiskt sätt. Hon diskuterar även intersektionalitet inom feminism.

Chimamanda Ngozi Adichie - hennes Ted talk är något av ett måste att se, djupt, väckande och inspirerande. Talar för vad feminism verkligen handlar om.

Amy Schumer - alltså jag uppskattar en kvinna som kan visa att tjejer tamejfan visst kan vara roliga och ha en framgångsrik karriär som komiker. Dessutom nu för tiden väldigt body positive och utmanar sjuka skönhetsideal.

Clara Henry - äh, hon e bara så skön. Mensdrottningen. Älskar människor som pratar om saker som är så naturligt som det bara blir men endå av någon orsak blivit så otroligt tabubelagt.


8. Den viktigaste feministiska frågan för mig är…

Det finns nog inte bara en, men att alla skall inkluderas i feminism och att på något sätt bryta den sociala struktur som gör att kvinnor har blivit så underlägsna och underrepresenterade.


9. Så syns feminismen i min vardag

På många små sätt. Jag skrattar inte längre åt sexistiska skämt för att vara artig, jag dömer inte längre någon kvinna för vad hon har på sig eller hur hennes kropp ser ut, jag kritiskt granskar omedvetet allt jag ser och tydlig sexism i media flyter inte längre förbi mig. Jag snappar upp den skiten kvickare för varje år som går! Jag har även blivit snällare mot mig själv och inser att jag inte kan vara perfekt och det är inte meningen jag skall vara det heller, det är en resa jag fortfarande gör som växer lite för varje dag.


10. Här är tre skitbra boktips som på ett eller annat sätt handlar om feminism

Här skäms jag lite för jag har inte läst så mycket feministisk literatur. Det har blivit mest intervjuer och artiklar på nätet för min del. Om någon har några bra boktips tas de mer än gärna emot! Men i alla fall Amy Poehlers "Yes Please", Lena Dunhams "Not that kind of girl". Tyvärr är det ju endast vita, cis feminister så här ser jag det är dags att utöka.

Kommentarer (1)
Hurra för feministlista, blir så glad av att stöta på den i bloggar här och var! Kan komma med några boktips: Kate Millets Sexualpolitiken, Nina Björks Under det rosa täcket, Valerie Solanas SCUM manifest (som bör läsas i kontext och absolut inte på blodigt allvar) och Sara Stridsbergs Drömfakulteten som en skönlitterär bonus (fantasi om Solanas och SCUM). :)
Satu10.12.15 kl. 17:45
Tack för alla boktips, helt super! Kommer definitivt att testa på dessa :)
11.01.16 01:11
 
 
Anna, 24, Jakobstad
Jag är en lång, knasig filur som just nu jobbar som frilansande designer och drömmer om att bli illustratör på fulltid. Älskar katter, film, spel och allt mintgrönt. Inspireras av naturen, människor och en obotlig barndomsnostalgi 

 

Instagram

@annalolax

 

Bloglovin'

Follow

 

 

Kategorier

Senaste kommentarer

10.05, 18:59Nonspiration av Veronica
04.05, 21:12Nonspiration av Daniella
18.01, 20:47Happy Bodies av Fanny
08.07, 20:17Bilrutten av Martin
03.07, 21:21Bilrutten av Isabelle